Рейтинг Популярності Мов Програмування 2023 Року Від Ieee Spectrum

Попит на програмістів зі знанням JavaScript приблизно у four рази більше, ніж на джавістів. У 2021-му році з JS працювало близько 60% інженерів (дані DOU). Перспективи — зростання до Senior, Team Lead або навіть архітектора. За деякими підрахунками, мова програмування Java використовується у 3 мільярдах пристроїв. Саме цю мову компанія Google обрала для створення додатків.

Розроблена корпорацією Microsoft, мова С# є одночасно об’єктно-орієнтованою та багатоцільовою. Працює на Common Language Infrastructure, тож її можна застосовувати на різних платформах. Дуже подібна до Java, тому вивчати С# буде нескладно.

Рейтинг мов програмування

Цікавою також є статистика особистих уподобань українських програмістів. Адже улюбленою мовою програмування далеко не завжди є та, яка використовується в роботі. C++ продовжує залишатися однією з найпопулярніших мов програмування у світі, завдяки своїй універсальності та високій продуктивності. Яку наступну мову виберуть ті, хто зараз пише на Erlang? А от з 1C найбільше планують перейти на Python, C# і Java. Для мов програмування баз даних найбільш частою альтернативою є Python.

Які Мови Має Знати Програміст

Кількість вакансій, курсів тощо говорить про зворотнє, і ця мова завжди потрапляє у ТОП-10 мов програмування. Тож, вивчати Java потрібно, якщо ви цього ще не зробили. Вважається, що сьогодні є понад 300 мов програмування (за іншими даними — біля 700). Щоб полегшити https://deveducation.com/ його, ми обрали популярні мови програмування, які варто вивчати у 2022-му. У сфері розробки ПЗ, веб-розробок програмістам необхідно знати всі мови програмування. Виходячи з конкретних цілей і завдань, можна підібрати кілька найбільш підходящих інструментів.

Рейтинг мов програмування

Дистанційна робота стала новою об’єктивною реальністю у всьому світі. Через пандемію багато компаній перейшли на remote режим. З 2015 року ми допомагаємо втілити ідеї клієнтів в якісний продукт. Swift створено з метою розробки для iOS та OS X. Swift поєднує в собі найкращі риси C й Objective-C. C дуже швидка порівняно з іншими мовами програмування, зокрема Java та Python. Водночас JS використовується у фулстек-розробці, бо виконується і в клієнті, і на сервері.

Нижче наведено деякі мови програмування, які втрачають популярність. При цьому С++ зберігає зворотну сумісність із мовою Сі. Знання С++ дає змогу створювати високооптимізовані додатки для найрізноманітніших платформ. Тому попит на розробників С++ зростатиме і в 2024 році. Залежно від того, кого ви запитаєте, вам скажуть, що ця 28-річна мова програмування або повертається, або ніколи не зникала.

Додаткові Дані

Python впевнено посідає лідируючі позиції в рейтингах популярності мов програмування. Ця сучасна мова програмування вирізняється простотою синтаксису і великим функціоналом. Python широко застосовується у веб-розробці, data science, machine studying та інших галузях. Вона має величезну кількість бібліотек для вирішення різноманітних завдань. Крім того, це кросплатформна мова, яка дає змогу створювати додатки для різних операційних систем. Усі ці чинники забезпечать їй лідерство і в 2024 році.

топ мов програмування для вивчення

Скоріше треба казати не про “перспективність”, а про “затребуваність” мови. Згідно з даними поважного рейтингу TIOBE, у ТОП-10 мов програмування у 2021-му увійшли Python, Java, C++, С#, JavaScript та PHP. Основне її завдання – низькорівневе системне програмування, але Rust ще зосереджений на безпеці та швидкості. Основний наголос у безпеці коду, тому програми не можуть отримувати доступ до певних частин пам’яті, які ними не використовуються.

Ветерани Можуть Безкоштовно Опанувати It-спеціальності: Як Зареєструватися

Серед користувачів GitHub мовою №1 залишається JavaScript. Теперь будь-який користувач може вести свій блог, кейси, думки в форматі колонки, статті про проєкти чи історії з життя. Java та C++ залишаються стабільно популярними через свою ефективність та надійність. Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити технічні статті та обговорення. Рейтинг DOU демонструє, що JavaScript є лідером серед мов, якими пишуть опитувані програмісти. ІТ-сфера стрімко розвивається, з’являються нові спеціальності, змінюються задачі та вимоги до ІТ-спеціалістів.

Щоб це з’ясувати, проаналізуємо, яку мову використовували як першу наші респонденти з досвідом роботи менш як рік. Подивимося на «індекс вподобання» — це відносна кількість розробників, що пишуть мовою X і які для наступного проєкту у своїй сфері теж оберуть X. Ще цікаве питання — яку мову вибирають наступною в проєкті?

Дослідження GitHub відображає найпоширеніші мови серед користувачів GitHub. Оцінювати будемо, використовуючи дослідження PYPL, Stack Overflow Development Survey 2023 та TIOBE Index 2023. Саме цим рейтингам довіряють більшість програмістів та IT-компаній. Отже, які з них витримують випробування часом, а яким варто звернути увагу? Ось сім варіантів, які стануть чи залишаться популярними у 2024 році. Більшість респондентів планують вивчити наступну мову самостійно або з допомогою колег.

Java теж втрачає позиції — цього року вона на третьому місці за популярністю. Частка JavaScript після невеличкого падіння у 2021-му цього року знову зростає. Але найкраща динаміка у TypeScript (вже понад 10% і приріст майже удвічі). Цього року найпопулярнішою мовою залишається JavaScript — 19% розробників пишуть нею комерційні проєкти. З мінімальним відривом за Python йдуть C# і TypeScript. Є мови, які підходять під конкретні завдання, проєкти (масштаб, бюджет, складність, строки виконання, вимоги до безпеки) та вирішують певні питання бізнесу.

Навички роботи на PHP, як і раніше, мають попит на ринку праці. Ця мова застосовується в основному для веброзробки, і понад 77% вебсайтів, як і раніше, працює на ньому. У кожній десятій вакансії розробника є вимога знати PHP. Ми всі живемо в цікаву епоху стрімкого розвитку інформаційних технологій і штучного інтелекту. Компанії активно впроваджують цифрові рішення у свою діяльність, зростає попит на мобільні та веб-додатки. Усе це потребує кваліфікованих програмістів, які володіють різними мовами програмування.

Проте нагадаємо, що дивитись на вибір розробників виявилось поганим предиктором подальшого поширення — на практиці їх запрошують на проєкт, коли мова вже визначена. Картинка нижче трохи відрізняється від торішньої через зміну методології — тепер ми об’єднали всі мови БД у DB. Нагадаємо, це частка людей, які пишуть цією мовою і для наступного проєкту обрали б її також. У царині DevOps основною мовою, як і раніше, є Python. Як і раніше, більшість проєктів написані на C і C++, але видно, що зі зростанням потужності вбудованих систем з’явилось місце і для Python.

Найбільше зростання спостерігається в області IaC (інфраструктура як код) у мови HCL (Hashicorp Configuration Language). Перш ніж оприлюднити результати, розповімо, звідки беруть і як обробляють інформацію для складання рейтингів. Надішліть посилання на ваш пост, і ми його опублікуємо від вашого імені. Кращі пости можуть потрапити на головну сторінку dev.

Запущений сервер MySQL виконує складні запити з об’ємними результатами у рекордні терміни. Її мовні конструкції підтримують цю концепцію, завдяки чому мова C# є природною мовою створення та використання програмних компонентів. Рейтинг TIOBE (TIOBE Programming Community Index) — це рейтинг спільноти програмістів TIOBE. Він відображає частоту запитів про програмування мовою за схемою +” programming” у 25 пошукових системах.

Така парадигма підтримує процедурне, узагальнене та об’єктно-орієнтоване програмування, а також абстрагування даних. Python є однією з найпоширеніших мов програмування у світі. Perl є однією з найефективніших мов для роботи з текстом. Незважаючи на свою простоту й ефективність, Perl має один серйозний недолік. Ця мова не підтримує переносимість через модулі CPAN.

  • C# розроблено більшою мірою, щоб прибрати мінуси мови С++.
  • Плюси цієї мови – висока продуктивність, кросплатформеність, великі бібліотеки та фреймворки.
  • Кількість вакансій, курсів тощо говорить про зворотнє, і ця мова завжди потрапляє у ТОП-10 мов програмування.
  • Серед вподобань розробників бачимо ті самі тенденції, що і в головному блоці.
  • При цьому С++ зберігає зворотну сумісність із мовою Сі.

Головні плюси цієї категорії – простота обслуговування, навчання і відсутність залежності від машин, що дає портативність. Програми мейнфреймів для бізнес-транзакцій, банківської справи та інших цілей створювали на COBOL. Але ця мова стала застарівати через складний синтаксис, повільну компіляцію й розгортання. Спочатку мова PHP була невеликим проєктом із відкритим вихідним кодом. Згодом більше користувачів стали розуміти, наскільки ця мова ефективна, і тоді вона отримала розвиток. JavaScript (JS) — провідна мова всесвітньої павутини.

Вона дозволяє перевіряти фрагменти коду одразу, без компіляції. Це прискорює розробку та допомагає ефективніше інтегрувати системи. Також популярними є Python, TypeScript, Bash, Java, C# та C++. Подивімося кореляцію між віком і мовою програмування. C++ та C# також знаходяться у топ-10, але з меншими показниками. Якщо у вас є коментарі, пропозиції або зауваження до статті 👉 переходьте до обговорення або пишіть на [email protected].

Рейтинг мов програмування

Хороший спосіб зростання — вивчати різні мови програмування. «Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина», — крилатий вираз можна віднести і до ІТ. У нові знання, нові можливості заробітку та кар’єрного зростання. За допомогою такого виду люди можуть створювати програми, які не залежатимуть від комп’ютера. Цей клас належить до високорівневої, оскільки мови наближені до людської, що забезпечує легкість розуміння, але потребує логіки завдання. Для переведення в низький рівень використовують компілятор.

Ще невеликий сегмент Embedded-розробки на Java — microcards — нині майже зник. Python після кількарічної негативної динаміки цього року набрав оберти. Scala є наступником Java і працює за доволі схожими принципами, хоч поки не стала такою ж розповсюдженою мовою.